Ilyen a tökéletes bemutatkozó oldal

About me page

Akár hiszed, akár nem, az egyik legfontosabb része az egész weboldaladnak a bemutatkozó oldal. Akkor is, ha üzleti vállalkozást működtetsz, akkor is, ha blogger, vlogger vagy. Rólam, Rólunk, About me, Ki vagyok én? bárhogyan is hívjuk, legalább egyszer minden olvasód megnézni, ki van a sorok mögött. Szövegírás szempontjából ezért kiemelt figyelemmel kell kezelni.

A bemutatkozó oldalnak akkora hatása van, hogy az Egyesült Államokban külön szakmának számít az About Me oldal megírása. Hát nem hihetetlen?

Mesélj magadról! A jól megírt bemutatkozó oldal felejthetetlenné tesz, ami pedig valódi előnyt jelent, a versenytársakkal túlzsúfolt piacon. Ha szeretnél kitűnni a többiek közül, akkor eljött az ideje a kreatív szövegírásnak, dobd ki az unalmas szöveget a Rólam menüpont alól, és kezdj el megfogalmazni egy ütős bemutatkozást, ami a legkritikusabb látogatódat is leveszi a lábáról. 

Mielőtt munkához kezdenél, nézz meg néhány bemutatkozó oldalt és láthatod, hogy a hazai weboldalaknál mennyire nincs kihasználva ez a nagyszerű lehetőség. A legtöbb vállalkozás és cég megelégszik a rideg, kronologikus leírással, amiben valóban önmagát mutatja be és ez az egyik legnagyobb hiba. Az elnevezés ugyanis megtévesztő. 

A bemutatkozó oldalnak nem egyszerűen rólad kell szólnia, ez az a hely, ahol meg kell győznöd az olvasót, hogy a legjobb helyen jár annak érdekében, hogy a kívánságai teljesüljenek. Rá kell ébrednie, hogy éppen rád van szüksége, tőled kell rendelnie, téged kell felkérnie a projektre, téged kell választania. Olyan ez, mint egy jól megírt hirdetés, amelyben te vagy a termék.

A tökéletes bemutatkozó oldal 9 ismérve:

Az első és legfontosabb! Van benne fotó: legalább 1 fotónak mindenképpen szerepelnie kell az About me oldalon, de nem kell fukarkodni, akár egy egész fotóalbumot is felvonultathatsz, csak nyerhetsz vele.

2. Légy kedves: az első benyomás a személyes bemutatkozás alkalmával is nagy jelentőséggel bír. Minden más munkára igaz, hogy a szövegírás során légy energikus, tele pozitív energiával. Mégis ki a fene akarna újra találkozni egy ellenszenves alakkal?

3. Próbálj meg viccesen fogalmazni: ne erőltesd, ha nem megy, de próbáld meg. Ha szavakban túl mesterkéltnek tartod a humorizálást, akkor egy témába vágó vicces képpel is mosolyt csalhatsz az olvasóid arcára.

4. Légy kronologikus: a bemutatkozó oldalon nem jó összevissza csapongani, főleg, ha a szakmai leírásról van szó, mert ez a felületesség látszatát keltheti. A szövegírás ugyanakkor legyen általános, ne vessz el a részletekben.

5. Használj linket vagy referenciákat: külön emeld ki azokat a képességeidet és eredményeidet, amely alapján rátermettnek tartanak majd.

6. Legyen olvasmányos, könnyű: a bemutatkozó oldal nem szakmai önéletrajz, hanem annak az eszköze, hogy magadhoz vonzd az embereket. Senki sem szeretne kisregényt olvasni, légy közvetlen, de ne tárulkozz ki teljesen. Itt mutatok néhány lehetőséget, amivel fejlesztheted a történetmesélő képességed >>>

7. Mindig legyen naprakész: talán mondanom sem kell, ez miért fontos. A fényképekre is vonatkozik, ne egy húsz évvel korábbi fotóval mutasd meg magad.

8. Legyen stílusod: az egyéni hangnem sokszor még a szakmai érdemeknél is fontosabb. Írhatsz a hobbidról, írhatsz kedvenc idézetet, akár olyat is, amit te magad mondogatsz sokat. Ha már gyakorlottabb vagy a szövegírás területén, akkor lehet saját szójárásod, amivel megkülönbözteted magad másoktól.

9. Legyen benne elérhetőség: nagyon fontos, hogy amennyiben valakinek kérdése támad veled kapcsolatban, akár azonnal feltehesse. Biztosítsd róla, hogy rövid időn belül személyesen fogsz neki válaszolni.

Remélem, ez a felsorolás is sokat segít majd a saját bemutatkozó oldalad elkészítésében, de én személy szerint szeretem a kézzel fogható dolgokat is. Mutatok néhány nagyszerű példát a legjobb About me oldalak közül:

orbanviktor.hu – azt gondolom, őt nem kell bemutatni senkinek. Vonatkoztass most el a politikai nézeteidtől és nézd meg a miniszterelnökünk bemutatkozó oldalát, mert profi munka, profi szövegírás.

gummisig.com/about – a srác világhírű webdesigner, a bemutatkozó oldala pedig csodás. Pontosan azokkal a mondatokkal indít, amelyek az olvasó fejében megfordulnak, amikor megnyitja az About oldalt.

https://moz.com/about – a cég azonnal egy hitvallással indít, ami szinte nyakon ragadja az érdeklődőket

https://www.yokellocal.com/about-us – ahogy azt az első pontban fejtegettem, egy helyett akár egy egész rakás fotót is beilleszthetsz a bemutatkozó oldaladra, főleg, ha ezek a képek még közvetlenek és vidámak.

https://www.ceros.com/about/meet-the-team/ – ez talán az egyik legmeghökkentőbb bemutatkozó oldal, egyben rendkívül interaktív, vicces és kegyetlenül őszinte. 

U.i.: ha találsz olyan hazai About Me oldalt, ami ötletes, a szövegírás egyedi vagy talán éppen a tiéd és büszke vagy rá, írd meg nekem és viszontláthatod a felsorolásban!