Az iszonyúan hatásos szöveg titka

Az iszonyúan hatásos szövegírás titka

Az online olvasási szokásokra igaz, hogy tízből nyolc ember csak a címet olvassa el, és mindössze ketten kattintanak a cikkre. Egy közepesen hosszú, kb. 1500 szavas szöveg esetében már egészen kevesen jutnak el úgy a poszt végéig, hogy mindent elolvastak. Szerencsére vannak jól bevált módszerek arra, hogy megragadjuk az olvasó figyelmét és elérjük, hogy a lehető legtöbb időt töltse a weboldalon.

Kezdjük az elején. Haladjunk most olyan sorrendben, ahogyan mindenki belekezd egy poszt olvasásába. Ha a cím elég ütős volt, és sikerült megragadnod a figyelmet, akkor hurrá, rákattintott az olvasód az írásodra. Ekkor következik a lead. Ma már a hírlevél marketing is használja ezt a szót a csali hangzatosabb kifejezésére, de az írott szövegben eredetileg az első bekezdést jelenti.

A lead egyfajta összefoglaló és ugródeszka is egyben. Ez az a szövegrész, ahonnan ha tovább lép az olvasó, már nagy valószínűséggel ott is marad az oldalon, mert kíváncsi a folytatásra. Éppen ezért a leadet úgy kell megírni, hogy biztosan az oldalon tartsd az közönséget.

Ennek három módszere van:

  1. Utalj, arra, hogy mit nyerhet azzal, ha nem zárja be az ablakot és áttér a következő bekezdésekre is. Pl.: Ha szeretnéd megismerni a nyugodt alvás biztos módszerét, akkor ebből a cikkből megtanulhatod VAGY Ennek a cikknek az elolvasása után garantáltan másként fogsz nézni a főnöködre.
  2. Építs be egy horgonyt a leadbe. Tehát írj valamiről nagyon röviden – a legjobb, ha ez egy történet, amit neked meséltek vagy ami veled esett meg – aztán jelezd, hogy a történet végét a posztban elárulod. Pl.: Korábban olvastam egy igaz történetet arról, hogyan lett lakása egy nőnek mindössze egyetlen hajcsat felhasználásával. A végén elárulom a meglepő sztorit, de előbb nézzük meg, hogyan is működik a sikeres online marketing a gyakorlatban.
  3. Használj a leadben rövid szavakat, egyszerű mondatokat és legfeljebb 65 szót!
Az iszonyúan hatásos szövegírás titkai
Pexels.com

A lead utáni és minden további bekezdés első mondta kulcsfontosságú a szövegírás során. Ha szeretnél ügyfélmágnes tartalmakat írni, tudd, hogy milyen mondatokkal ragaszthatod az olvasókat a weblapodra. Szerencsére már rengeteg felmérés született tartalommarketing témában. A szövegösszekötő bekezdések miatt könnyen érthető, hullámzó lesz a szöveged, amit élvezet olvasni.

A profi szövegösszekötő mondatok százszámra állnak rendelkezésedre. Leírok néhányat, hogy értsd miről is van szó:

Fogadni mernék, hogy Önnel is megtörtént már, hogy…

De ne felejtsük el azt se, hogy…

És most elárulok valami meglepőt…

Most nézzük meg, hogyan is történik ez a gyakorlatban…

A másik dolog, amit érdemes végiggondolni…

Mellékesnek tűnhet, de…

A teljes képhez azonban tudnod kell, hogy…stb.

Persze ezzel a fegyverrel is óvatosan kell bánni. Ha minden egyes bekezdést így kezdenél, annak olyan erős marketing szaga lenne, hogy az már bántja az olvasók orrát és elpártolnak. Okosan adagolva viszont nagy hatást érhetsz el velük.

Lopj a költőktől

Ha egy kicsit is jártas vagy a szövegírásban, akkor már biztosan találkoztál Janata Kriszta nevével. Kriszta kitűnő érzékkel ír, a Szövegírás szenvedéllyel című könyvében rengeteg hasznos tanáccsal szolgál. Ebben ír például arról, hogyan lehet egyszerre két szöget ütni az olvasóid fejébe. A titok a szóhasználatban rejlik (ki hitte volna) és a legfontosabb érzékeink ismeretén.

Különböző agykutatások során azt találták, hogy vannak olyan szópárok, melyek bár ugyanazt jelentik, az agyunknak mégsem ugyanazt a részét stimulálják. Azok a szavak, amelyek textúrára utalnak, tehát egy tapintáshoz köthető információt fejeznek ki, az agynak nem csak az olvasás, hanem az érintés értelmezéséért felelős területeit is aktiválják.

Olvasd el a két alábbi mondatot. Mindkettő ugyanazt az információt tartalmazza, mégis jobban esik a másodikat olvasni:

Bernadettnek fájt a feje a sok munka után, lefeküdt az ágyába aludni.

Bernadett meggyötört volt, úgy érezte, hasogat a feje a sok munkától, lefeküdt a pihe-puha ágyába aludni.

vagy:

Ádám ellenséges megjegyzései rosszul estek Mirának.

Ádám pofonnal felérő szavai hidegzuhanyként érték Mirát.

Érthető tehát, mennyire ütős tud lenni a maró gúny, a fullasztó hőség, a mézédes csók, a keserű hangulat, a keménykezű főnök vagy a feltépett seb kifejezés egy szövegben. Ezek a metaforák több okból is képesek elvarázsolni az olvasóidat. A világ túlnyomó része vizuális típus, ez a képszerű leírás segít megérteni a mondanivalódat, nagyobb hatással lehetsz rájuk és emlékezetesebbé tesznek.

Jó, ha tudod, hogy a legütősebb szövegek is lehetnek hosszúak, amennyiben alaposan körül járnak egy témát. Ennek ellenére szét kell tagolni rövid bekezdésekre. A Feminánál dolgoztam egy rövid ideig PR kommunikációs munkatársként és a lap szerkesztési alapelvei között van egy sarkalatos pont. Eszerint 3-4 sor után új bekezdésbe kell tagolni a szöveget.

Én ezt kezdetben túlságosan rövidnek véltem, de utólag be kell látnom, igaza volt a szerkesztőknek, ezt szeretik az olvasók. Szóval hajrá, 3-4 sor után üss két entert és folytatódhat a téma.

Pexels.com
Pexels.com

Egy kép többet mond ezer szónál

Ha igazán egyedire vágysz, akkor készíts saját magadnak fotókat a tartalmaidhoz. A legtöbb online vállalkozás meg is követeli a termékfotókat, amelyek használata csak számodra engedélyezett, erre hívd fel a figyelmet a weboldaladon is.

Általánosságban igaz, hogy ma már mobilra optimalizált posztokat kell írni, ebben is fontos szerepe van a képeknek. Figyelj ara, hogy ne legyen a teljes kijelzőt elfoglaló natúr szöveg, törje meg egy fotó, iniciálé, kijelölés, link, bármi.

A képek mennyiségéről nincs megegyezés a szakmán belül. Egyesek szerint a betöltés sebesség miatt elegendő egy vagy két kép. Mások szerint minél több a fotó a cikkben, annál jobb. Én azt az iskolát képviselem, amely szerint nem kell tele pakolni a posztot fényképekkel, de amit elhelyezünk az írásban az szorosan passzoljon a tartalomhoz, legyen hangulata és véletlenül se legyen sértő, kirekesztő.

Sokan használják azt a technikát, hogy kép helyet humoros gif-eket mutogatnak a bekezdések között. Ennek azonban csak nagyon ritkán van releváns helye a tartalomban. Ha szakmai anyagot írsz, felejtsd el ezeket, mert komolytalannak fogsz tűnni. Egy gif még akár ütős is lehet, ha jó okkal szerepel a sorok között, több már a gagyiság látszatát kelti.

A fotók helyett bátran használhatsz diagramokat. Ezek nem csak a keresőmotorok számára fontos weboldalon eltöltött másodpercek számát növelik, de a téma megértését is segítik.

Mi a helyzet a számokkal?

Létezik egy trend, amely megfordulni látszik. Néhány éve még az volt az elv, hogy a szövegben szereplő számokat próbáljuk meg kerekíteni annak érdekében, hogy ne akasszák meg az olvasást. Ha például 487 autót értékesített egy autógyár, akkor azt írtuk, hogy közel félezer vagy kevéssel ötszáz alatti volt az eladások száma. Ma már elvárás, hogy a pontos számot írjuk ki és ennek is meg van a pszichológiai háttere. Majd az olvasó eldönti, hogy mit kezd ezzel az információval.

Dobálózhatsz idegen szavakkal, de nincs értelme

Végül, de nem utolsó sorban ejtenék néhány szót az idegen szavakról. Sajnos el kell árulnom, hogy tévúton jársz, ha azt hiszed, a szakértelmed látszatát fogja kelteni, ha teletűzdeled a mondandódat angol kifejezésekkel. Az olvasók nem fogják szeretni, ha szótárral a kezükben kell a cikkeidet böngészniük.

Ha már mindenképpen ragaszkodsz egy-egy idegen kifejezéshez vagy rövidítéshez, írd oda, mit jelent ez magyarul. Márpedig ha van egy szép magyar kifejezés az adott fogalomra, akkor miért írnád angolul?

Tény, hogy az amerikai marketing mindig egy picit előrébb jár a hazai ötleteknél. Sok mindenben különbözik attól és vannak módszerek, amelyek a tengerentúlon virágoznak, nálunk viszont semmilyen hatása nincs. Magam is rengeteget olvasok, nézek angol nyelvű anyagokat a szövegírásról, vannak szavak, amiket nem is mindig tudok magyarul, mert angolul ismerem csak, de a szövegben ezeket is le kell tudni fordítani vagy jól körül írni a jelentésüket.

Fejleszd a szövegíró képességeidet