A jó szövegíró 5 tulajdonsága

Az igazán jó szövegíró 5 tulajdonsága

Az írás egy álomszakma…Na, persze nem mindenkinek.

Az igazán jó szövegíró olyan képességekkel bír, amit Sherry Gray nyomán egy 5 pontos listán fogok most felsorolni:

1. Van stílusa: ebből a szempontból a szövegírás rokon az általános írással. Én például, ha csukott szemmel leveszek a polcról egy Marquez, egy Kundera és egy Grecsó Krisztián kötetet, a harmadik, de legkésőbb a tizedik sor után biztosan tudom, hogy melyikük könyvét tartom a kezemben. Azt nem tudom, miről ír, de hogy HOGYAN ír, abban teljesen biztos vagyok.

2. Ismeri a saját korlátait: a jó szövegíró sosem vállal el olyan munkát, amit nem képes a tőle várható legmagasabb színvonalon elvégezni. Pocsék cuccot nem adunk ki a kezünk közül, ez alap.


3. Nem lop: inspirálódni szabad, azzal nincs baj. De mondatokat, bekezdéseket nem lopkodunk el másoktól úgy, mintha az a sajátunk lenne. A forrás feltüntetése nélkül nem idézünk és nem dobálózunk olyanokkal, hogy “statisztikák szerint”. Hol, milyen statisztika? Linket!

4. Ismeri a SEO, a HTML, az 5W, az AIDA, a CSS, FOMO stb. fogalmakat: én bizony ki nem állhatom a rövidítéseket, de sokszor megkönnyíti a munkát. Aki egy kicsit is jártas a szövegírásban, az már találkozott ezekkel a kifejezésekkel és tudja is, hogy mire való.

5. Penge a social media világában: a folyamatosan változó közösségi média felületek mindegyike egyedi stílust, formát követel meg. Jó, ha ezzel tisztában van egy szövegíró. Főleg, ha a tartalmak mellett hirdetésekre is specializálódik.

A szövegírás egy nagyszerű szakma. Próbáld ki Te is! Ha szeretnél még olvasni a témában, jelentkezz fel a GN Kommunikáció hírlevélre és tanulj meg profi tartalmat írni magadnak vagy másoknak.