Mi is az a webshop szövegírás?

webshop szövegírás

Az e-kereskedelmi vagy más néven webshop szövegírás minden olyan írott tartalomra vonatkozik, amelyet egy online áruház számára hoz létre valaki. Ezek lehetnek címsorok, kategória oldalak, termékleírások, promóciós ajánlatok, céloldalak, tehát csupa olyan hely, ahol az írás és fogalmazás készség növelheti az eladásokat.

A webshop szövegírás egy folyamatosan változó területe az online marketingek. Sok egymásnak ellentmondó tanács létezik a webshop szövegírással kapcsolatban. Egyes szakértők azt mondják, hogy a céloldalaknak rövidnek kell lenniük, és azt kell sugalniuk, hogy ha erről a lehetőségról (értsd: vásárlásról) lemarad az olvasó, akkor valami nagyon jóból marad ki, örökre. 

Mások azt mondják, hogy az ördög a részletekben rejlik, és hosszasan kell részletezni a kínált termék előnyeit, hogy világos képet fessen az oldal arról, miért van szüksége a látogatóknak a termékére.

Minden vásárló más, nincs garancia arra, hogy bármelyik megközelítés jobb, ráadásul egzakt kutatás sincs a témában, legfeljebb egyéni tapasztalatok.

Mit tegyen tehát egy adatvezérelt szövegíró és mit kérjen a megrendelő, azaz a webshop tulajdonosa? Az egyik lehetőség, hogy megpróbálhatjuk tesztelni a két változatot, hogy kiderüljön, melyik a legmegfelelőbb a közönségének. Ám ez általában nagyon sokáig tart (ráadásul a teszteredmények nehezen értelmezhetők).

Milyen a hatásos webshop szövegírás? 

A webshop szövegírás célja, hogy világosan elmagyarázza a termékek előnyeit, miközben elősegíti, hogy az adott online áruház egyre jobb helyen jelenjen meg a keresőkben.

Ahhoz, hogy sikeres legyen a webshopos szöveg, tehát növelje az eladásokat, három alapvető elvárásnak kell megfelelnie:

  • meggyőző szóhasználat
  • a márka hangjának előtérbe helyezése
  • érteni kell a pszichológiáját annak, hogy miért vásárol a vásárló

Oldalak a webshopban, amelyek szövegírást igényelnek

Mint minden weboldal esetében a webáruház webhelyén is jelentőséggel bír minden egyes karakter.

Termékoldalak szövegírása

A termékoldalaid az online áruházad legfontosabb oldalai. Itt az érdeklődők megtudhatnak minden hasznos információt a keresett termékről, te pedig lehetőséget kapsz arra, hogy elmagyarázd, miért van szükségük rá. A termékoldal gyakran az utolsó oldal, amelyet a vásárlók látnak, mielőtt a Kosárba gombra klikkelnek. Minden lehetőséget meg kell ragadni és okot kell mutatni arra, hogy itt, ezen a ponton a vásárlás mellett döntsön az érdeklődő.

Ez azt jelenti, hogy sokkal többre van szükség, mint egy kétmondatos termékleírás, a funkciók felsorolása vagy a sablonszöveg bemásolása, amit a gyártó küld a termékhez.

Kategória oldalak szövegírása

A gyakran figyelmen kívül hagyott kategóriaoldalak óriási lehetőséget kínálnak az értékesítés növelésére és a keresőben való előrejutásban.

A webáruház kialakításától függően kategória oldalak tetején vagy alján általában van hely bizonyos mennyiségű szöveg számára. Ez nem csak keresőoptimalizálás szempontjából előnyös, hanem azért is, mert megerősíti a látogatóban, hogy a megfelelő helyen jár a keresett termék megvásárlásához.

Mi a legfőbb haszna, ha szakemberre bízod a webshop szövegírást?

Ha szövegírót kérsz fel a webáruházad írott tartalmainak elkészítéséhez, akkor számíthatsz arra, hogy online áruházad növeli a konverziók számát, több értékesítést érsz el, több ügyfelednek segíthetsz megoldani a problémáját, magasabb helyezést érhetsz el a keresőkben, és erősebb lesz a márkád.

Az előnyösebb megjelenés a Google találati oldalán annak köszönhető, hogy a profi szövegíró képes keresőoptimalizált szövegként megírni a tartalmat.

Egyéb oldalak a webáruházban

A tájékoztató oldalak nem annyira egy adott termék eladásáról szólnak, mint inkább a márka népszerűsítéséről és az előnyök felsorolásáról. 

  • Miért jó döntés itt vásárolni? 
  • Miért előnyösebb itt a kiszállítás, mint máshol?
  • Miért ezen a weboldalon rendeljem meg a sok száz másik közül mindazt, amire szükségem van? 

Ha az ügyfelek képesek érzelmileg kapcsolatba lépni a márka küldetésével és értékeivel, sokkal valószínűbb, hogy visszatérnek és újra vásárolnak. 

Kattints ide, ha szeretnéd keresőoptimalizált (SEO) szövegekkel feltölteni a webáruházad.

Ez is érdekelhet:

Az iszonyúan hatásos szöveg titka

Felületes olvasgatás helyett elérheted, hogy olvasóid a lehető legtöbb időt töltsék a weboldaladon. Ütős cím, okos lead és szövegösszekötő mondatok kellenek hozzá.