Ezért nem kell még elájulni szövegíró AI képességeitől

Kétféle szövegíró létezik. Az egyik tart attól, hogy a mesterséges intelligenciát használó szoftverek egy napon elveszik a munkáját, mert sokkal gyorsabban és olcsóbban kanyarítanak frappáns szövegeket. A másik alig várja, hogy végre használható szövegíró AI programmal dolgozhasson, ami hatékonyabbá és élvezetesebbé teszi a munkáját. Nem titkolom, én az utóbbiak közé tartozom, emiatt figyelemmel kísérem a legújabb fejlesztéseket. Jelenleg (2023. január) azonban azt kell mondanom, távol vagyunk még attól, hogy a mesterséges intelligencia kezébe adhassam a munkám legalább egy kis részét. 

Lássuk, mivel hirdetik a terméküket azok a gyártók, akik AI-re alapozott copywrite szolgáltatásokat kínálnak. Azokat a weboldalakat szedtem itt össze, amelyeket én ismerek:

“Alkoss csodálatos blogbejegyzéseket, értékesítési e-maileket, SEO tartalmat, Facebook hirdetéseket stb. 10-szer gyorsabban AI-vel.”

Jasper, korábban Jarvis

“Hagyd, hogy az AI másodpercek alatt megírja a tartalmaidat. Írói blokk nélkül.”

Hypotenuse AI

“Készítsen magasan konvertáló szöveget weboldalára, minimális ráfordítással.”

Writesonic

“ AI alapú, többnyelvű tartalomkészítő.”

SEO Content Machine

“Hozz létre marketing tartalmat és értékesítési e-maileket másodpercek alatt, a költségek töredékéért.”

Writecream

“Tapasztald meg az AI tartalomgenerátor erejét, amely másodpercek alatt prémium szövegeket alkot.”

CopyAI

“A Smart Copy mesterséges intelligencia segítségével, másodpercek alatt, eredeti és meggyőző tartalmat generál marketing kampányaidhoz – így több időd marad minden másra.”

Smart Copy

“Kampány készítőnkkel néhány kattintással létrehozhatsz egy teljes kampányt.”

Copy Smith

“Mesterséges intelligencia író asszisztens, amely segít a kiváló minőségű tartalom létrehozásában, mindössze néhány másodperc alatt, a költségek töredékéért.”

Rytr

“Az egyetlen szövegíró AI, amely tudja, mi konvertál.”

Anyword

“Pontos, releváns és minőségi tartalom 2 perc alatt.”

AI Writer

Hangzatos ígéretek, de egyelőre nem nekünk

Ennyi hangzatos kijelentés után nem csoda, ha kapkodni kezdjük a fejünket, hogy melyik szövegíró AI platformot teszteljük elsőként. Cserébe persze azonnal meg kell adnunk az email címünket, esetenként még a bankkártyánk adatait is.

Mielőtt azonban a bőség zavarában olvadoznánk, meg kell említeni egy nagy hiányosságot ezekkel a szoftverekkel kapcsolatban. Nem beszélnek magyarul. Még a SEO Content Machine sem, ami az angolon kívül további 14 nyelvet ismer, de sajnos ezek között sincs ott a magyar. 

Megoldás lehet, hogy egy általunk ismert nyelven, például angolul íratjuk meg a szöveget a mesterséges intelligenciával és a végén lefordítjuk. Kérdés azonban, hogy tényleg időt takarítunk-e meg ezzel. Valóban magyaros fordításra ugyanis nincsenek ingyenes programok és bár a Google Translate folyamatosan fejlődik, még mindig törni magyart.

Ha megkérünk egy hivatásos fordítót, annak költsége elviszi a hasznot, amit a megírt szövegért kaphatunk. Ha pedig mi magunk fogalmazzuk át kellően magyarosra a sorokat, azzal annyi idő mehet el, hogy addigra megírhattuk volna a szöveget AI nélkül is.

Inspirálódni még jó lehet a szövegíró AI

Ha másra nem is, inspirálódni még mindig jó lehetőség az AI. Ám amennyiben szeretünk, és miért ne szeretnénk minőségi munkát kiadni a kezünk közül, egyelőre nem opció az AI szövegírás.  

Ennek ellenére egyre több olyan weboldallal és hirdetéssel találkozhatunk, amelyről messziről kiabál, hogy AI írta a szöveget. Ezek túlnyomó része olyan szolgáltatókhoz vagy webshopokhoz köthetők, amelyek egyszerre több országban kínálják a portékájukat és egy botcsinálta fordítóprogrammal generálták magyarra a szöveget.

Ezt is érdekelhet: Webshopod van? Így írd meg a kategória leírásokat 

Van hová fejlődni

Sok mesterséges intelligencia szövegíró eszköz ígéri, hogy kiváló minőségű tartalmat állít elő, amely megkülönböztethetetlen az emberek által írt tartalomtól.

Azt is ígérik, hogy nyelvtanilag helyes, plágium mentes lesz a kész szöveg, valamint figyelembe veszi a SEO és az értékesítési szempontokat. Mindezt percek alatt, rendkívül olcsón. Erről azonban még az angol és amerikai felhasználók sincsenek meggyőződve.

A szövegírás összetett és árnyalt folyamat. Sokkal többről szól, mint kulcsszavakra épített,  olvasható szöveg összerakása.

A jó szövegírás és a tartalommarketing a sikeres digitális jelenlét sarokköve, amely hatással van a márkaépítéstől kezdve a bevételnövelésen át a közönséggel való kapcsolattartásig számos tényezőre. Mindezt kockára tenni annak érdekében, hogy tízszer gyorsabban hozzunk létre egy tartalmat, finoman szólva is meggondolatlanságnak hat egyelőre.

Mi is az a webshop szövegírás?

Az e-kereskedelmi vagy más néven webshop szövegírás minden olyan írott tartalomra vonatkozik, amelyet egy online áruház számára hoz létre valaki.